Een halve eeuw Zenden sport, zwemschool en hotel in Maastricht

Zenden sports, swimclub en hotel bestaat inmiddels meer dan 50 jaar. Weinig sportscholen in Nederland bieden een zo gedegen en veelzijdig programma aan als Maastrichts oudste instelling op dit gebied. Maar de sport- en zwemschool was de basis voor veel meer.

Pierre Zenden startte in september 1962 zijn sportschool aan de Capucijnergang in Maastricht . Twee jaar later al bleek de school te klein en men naar de Van Has­seltkade. Daar werd het pro­gramma uitge­breid met een voorloper van fitness: da­mes- en heren­gymnastiek en met zelfverdedigingssporten als jiu jitsu.
In 1969 bleek ook die school te klein en trok Zenden in het eerste van de huidige panden in de Bernardus­straat. Terwijl op de eerste etage judo, jiu jitsu en gymnastiek werden gegeven en een sauna in gebruik werd genomen, startte hij de aanleg van het unieke zwembad in de gewelfde kelder. “De kelder was onbereikbaar voor groot materiaal. We moesten het hele bad met de schop uitgraven. Via een kleine loopband werden de hoopjes leem naar boven getransporteerd. We hebben er anderhalf jaar over gedaan.”

Geesink en Hermans
In november 1969 opende Anton Geesink de nieuwe sport­school in het monumentale pand officieel, op de trouw­dag van Pierre en Rina Zenden. Het jonge gezin zelf betrok de tweede etage nu zou je dat een loft noemen. Het zwembad in de unieke, uit de 13de eeuw date­rende gewelvenkel­der werd een jaar later geopend door Toon Hermans. In 1972 werd een tweede pand aan de school toegevoegd, waarin aerobics (“toen heette dat jazzgymnastiek”) werd gegeven en waarin zich de koffiebar bevindt.

Televisie
De sportschool werd regelmatig gebruikt voor tv-opna­mes; Pierre zelf was van 1968 tot 2004 ver­slaggever bij NOS sport. Tijdens 9 achtereenvol­gende Olym­pische Spelen ver­sloeg hij vier tak­ken van sport voor de Neder­landse televisie: judo, gewicht­heffen, worstelen en taekwondo. Zendens kennis is nationaal en in­ternationaal benut. Zo maakte de 6de dan-judoka met Anton Geesink vier wereld­reizen om een nieuw, mede door Pierre ontwikkeld judoleerplan, te demonstreren.

Hotel & studio’s
Voor de snel­cursussen zwemmen leren binnen een week, was er in 1983 behoefte aan overnachtings accommodatie. Die werd door Pierre gevonden in zijn voormalige loft boven de sportschool. In de jaren daaropvolgend werd stapsgewijs uitgebreid. In 2009 werden de monumentale gevels door gelauwerde architect Wiel Arets getransformeerd tot een spraakmakend, 9 kamers tellend design hotel. Getuigen zijn de talrijke (inter)nationale publicaties, (o.a. in wallpaper, monocle en frame)  en 2 nominaties voor beste nieuwe hospitality interieur in 2009 (wereldwijd) en 2010 (nationaal). In de jaren daaropvolgend werd het hotel verder uitgebreid met 10 short stay studio’s.
Het hotel en de studio’s, gerund door zoon Martijn Zenden, is nu geheel doordrongen van een zen(den)-sfeer.  “Gasten die zich in rust en sereniteit willen onderdompelen, nemen nu een duik in het zwembad onder de 700 jaar oude middeleeuwse keldergewelven en volgen een yogales toe. Met het contrast tussen beweging, ontspanning, oud en nieuw hebben Pierre en Rina een prachtige basis gelegd om verder mee te werken”.